De gedachten op een weegschaaltje

In mijn praktijk komen vaak kinderen en jongeren die last hebben van angstige gedachten. Dat gaat eigenlijk heel vaak over wat er in de toekomst gaat gebeuren. “ik ben bang dat ze me gaan uitlachen”, “ik ben bang dat ze boos op me worden”, ”ik ben bang dat ik het verkeerd ga doen”, ”ik ben bang dat die spin in mijn mouw gaat kruipen”. Vaak hoor ik over de de puur verbale manier van aanpak in de therapie: Hoe geloofwaardig is de gedachte, wat zou er ook kunnen gebeuren? Meestal merk ik dat de taal een beetje blijft hangen bij de client en dat er in het hoofd van de client een gevecht plaatsvindt tussen de gedachten: de emotie oevrheerst en de taal komt niet meer aan. Tijd voor inzet van spelmateriaal, want multisensorisch, dus met kijken en doen naast de auditieve informatie kan zoveel verschil maken. Pas kocht ik daarom een speelgoedweegschaal met gewichtjes van het merk Lelin. Gisteren zag ik het meisje die de angstige voorspelling had over de spin. Het neerzetten alleen al van de weegschaal bracht vertraging, mooi om te zien.

Vervolgens heb ik gevraagd welke waarde ze aan haar gedachte zou willen verbinden dat de spin in haar mouw zou kruipen. Ze koos voor het grootste blokje en de weegschaal sloeg door…

Dit is het moment van erkenning: “Nou zeg.. dat is wel heel akelig als de spin in je mouw zou komen, daar geef je 30 punten aan. Kijk eens, hoe de weegschaal doorslaat..Tjonge..”

Na een momentje wordt er gevraagd: “Wat had er ook kunnen gebeuren met de spin op de muur.. Hij had in je mouw kunnen kruipen, maar wat had er ook kunnen gebeuren?” Het meisje bedacht dat de spin ook op de muur zou kunnen blijven zitten..Aan die gedachte gaf ze 20 punten..

En kijk, daar is al wat meer evenwicht.. “Wat zou er nog meer gebeurd kunnen zijn?” Wellicht was de spin ergens anders heen gelopen, zo probeerde het meisje? Ook deze gedachte kreeg 20 punten.

En daar ontstond een omslagpunt, ook in haar hele staat van zijn.. een grote opluchting dat een aantal alternatieve gedachten samen toch zwaarder zijn en het kunnen ‘winnen’ van de paniekgedachte. Visueel en al doend vertragen, multisensorisch, spelend met een weegschaaltje.. soms moeten we alles wel op een weegschaaltje leggen en is dat heel helpend..

Hier kun je deze gedachtenweegschaal bestellen


Leave a Reply

Your email address will not be published.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy